www.forum.cerkiew.net.pl

Cerkiew Greckokatolicka w Polsce. Eparchia Wrocławsko-Gdańska. Forum dyskusyjne.
Obecny czas: Pon Wrz 06, 2010 3:33 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: uśpiona archidiecezja
PostWysłany: Pon Lip 19, 2010 8:50 am 
nie wiem do kogo można skierować to pytanie ale może wy odpowiecie
jestem mieszkanką diecezji przemysko warszawskiej pilnie śledzę wydarzenia naszej cerkwi dlaczego w diecezji wrocławsko gdańskiej cały czas się coś dzieje księża wyjeżdżają na studia za granicę, bp Włodzimierz świeci nowych księży, diakonów a u nas od długiego czasu stagnacja, nic, cisza, czy to dobrze? chyba nie prawda? czy to wina naszego biskupa?
proszę pokierujcie to moje pytanie żebym mogła uzyskać rzetelną odpowiedz w tej kwestii

Raportuj ten post

Temat postu: Re: uśpiona archidiecezja
PostWysłany: Śro Lip 21, 2010 10:56 pm 
Moderator

Dołączenie: Sob Cze 09, 2007 8:56 pm
Szanowna Pani Kateryno,
bardzo łatwo jest wyciągać pochopne wnioski, które jednakże nie zawsze muszą odpowiadać obiektywnej prawdzie! Rzeczywiście święciłem diakona w Krynicy, ale był to diakon Archidiecezji Przemysko-Warszawskiej. Byłem w Krynicy, wcześniej zaś w Chrzanowie koło Ełku, ale w zastępstwie J. E. Arcybiskupa Jana Martyniaka, który w tym czasie przebywał w szpitalu. Wysyłam w tym roku dwóch księży na studia do Rzymu, ale rok wcześniej Archidiecezja wysłała swego studenta na studia do Wiecznego Miasta.
Wydaje mi się, że u nas najbardziej szwankuje komunikacja i informacja. Powinna ona pochodzić z parafii od księży i wiernych. Nistety, nie zawsze znajdujemy chętnych, tak księży, jaki i świeckich, którzy by chcięli te informację przygotować i przesłać do naszej, czy innej redakcji. Innymi słowy - wiele się u nas, to znaczy w obu diecezjach, dzieje, ale nie zawsze o tych wydarzeniach otrzymujemy informację, by podać ją do wiadomości szerszemu ogółowi.
Pozdrawiam serdecznie!
+ Włodzimierz

Raportuj ten post

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Możesz zakładać nowe tematy na tym forum